SBC z AVR.

Martin Maly na stránke retrochip.cz písal o tom ze by rád spravil jednodoskáč na bázy AVR. A pripomenul mi jeden môj „projekt“ na ktorý padá prach. Pokiaľ chcete ako vyzerá správny jednodoskáč tak najväčší špecialista ktorého poznám, na túto oblasť má stránku nostalcomp.cz. Dnes nájdete veľa projektov SBC (Single Board Computer) ale máloktorý je pravoverný SBC. To znamená že na prácu nepotrebujete ďalší počítač či aspoň terminál.

Správny SBC má byť sebestačný To znamená je je vybavený displayom a klávesničkou ktorá dovoľuje priamo programovať. V našich končinách to bol hlavne PMI-80 Ktorý reinkarnovali hlavne nostalcompove stránky. Bohužiaľ 8080 je už nevyrábaní CPU. Ono väčšina týchto strojov sa ťažko stavia z nových súčiastok lebo vždy existuje nejaký komponent ktorý sa už nevyrába.  Niektoré sa dajú postaviť aj dnes bez zháňania starých súčiastok:

  • Savia-84 (Až na 3205 ktorý ma ale náhradu v rade 74xx sa všetko vyrába)
  • Cosmac-ELF  ten ale používa prepínače namiesto klávesničky.

Niekedy tie staré veci za vás pozháňa niekto iný a predá vám to ako hotové či stavebnicu. Napr reinkarnácia KIM-I. Takzvaný micro-kim.

Ďalšou možnosťou je emulátor postavený za pomoci moderných jednočipov.  Napríklad kimcard, kim-uno či science MK-14.

Alebo sa pokúsiť si spraviť vlastný. ako napríklad moje PMI-ATMEGA. Bohužiaľ HW nieje problém postaviť ale ten SW to už je iné.

pmi-atmegaPMI-atmega-real

Print Friendly, PDF & Email