Výmena starých kondenzátorov.

Ak sa zaoberáte staršími počítačmi skôr či neskor sa dostanete do situácie že sa zariadenie začne správať čudne. Väčšinou sa  jedná o problém zo starnúcimi kondenzátormi. Oprava je jednoduchá a je možné ju realizovať doma pri dodržaní jednoduchých pravidiel.

Kondenzátory sú elektro súčiastky ktoré najčastejšie trpia problémom zo starnutím. Je to dané použitými technológiami.  Elektrolytické kondenzátory trpia vysychaním, keramické strácajú kapacitu, a zvitkové praskajú. Zoradenie je podla výskytu.

Riešením ktorým nič neskazíte je výmena za novšie a kvalitnejšie typy. Treba ale dbať na správne typy:

Elektrolytické odporúčam kúpiť typy z vyššou tepelnou odolnosťou. Typy z nízkym ESR nemusia byť dobrým riešením môžu priveľmi zaťažovať zdroj či stabilizátory pri zapnutí prístroja. Treba dbať aby pracovné napätie kondenzátora bolo rovnaké alebo vyššie ako pôvodných. Tiež je dobré aby boli aj rovnakých rozmerov, hlavne rozteč vývodov.

Keramické odporúčam kúpiť z kvalitných materiálov.  Ideálne NP0 či C0G ktoré sú nielen presné ale aj tepelne kompenzované. Z týmto materiálov sa vyrábajú  kondenzátory do kapacity 100nF. Pre vyššie kapacity odporúčam, z ľahko zohnatelných, materiál X7R. Poznámka: meno materiálu určuje jeho vlastnosti. Nejaké informácie napr tu [EN].

Potrebné nástroje: Pinzeta, odsávačka, odsávaci pásik, odporová pájka z reguláciou teploty, ihla.

Postup:

Teplotu na pájke nastavíme čo najnižšiu pri ktorej sa cín ešte dobre taví ale neprepaľuje.  Je to nutné z dôvodu ochrany medených plôšok, Ktoré vyššia teplota môže odlepiť. V prípade vývodov pripojených k zemným plochám bude asi teplotu zvýšiť, keďže dobre odvádzajú teplotu.

Kondenzátory z PCB nevyberám ale ustrihnem, ich zničenie nieje problém.  A potom z pomocou odsávačky a pinzety vývody vyberiem. Je to postup asi najcitlivejší k PCB. Následne diery vyčistím pomocou odsávacích pásikov, prípadne ihlou. V prípade vývodov prispájkovaných z oboch strán PCB najprv jednu stranu zbavím cínu.

Pri výmene používam olovnatú spájku, má nižšiu teplotu tavenia a bola použitá aj pôvodne.

Záver:

Takáto výmena môže dostať zariadenie do lepšieho stavu ako bolo pôvodne. A to vďaka rozdielnej kvalite použitých komponentov. Ale nečakajte zázraky. Chyby spôsobené zlým návrhom PCB či umiestnenia súčiastok to nevyrieši. Existujú možnosti ako to ešte zlepšiť ale tu nemusí vyložená námaha byť adekvátna výsledku.

Print Friendly, PDF & Email