Krížový ovládač K20

Dávnejšie sa mi podarilo získať joystick mojej mladosti. Bohužiaľ sa jednalo o verziu pre PMD85-2 a nebol osadený klasickým canon konektorom. Našťastie po dlhom hľadaní som na konektor z ktorým bol ovládač predávaný pre Atari, Commodore 64 a Amigu. Dopomohla tomu náhoda. Konektor som zháňal po známych a pritom som ho mal doma na jednom zabudnutom sériovom kábli. Takže vám možem ukázať zariadenie v plnej kráse.

Najprv si niečo o joysticku povieme. Jedná sa o mikrospínačový ovládač pričom sa posúva štvorcový prvok ktorý tlačí na jednotlivé mikro spínače. Výhoda tohto riešenia je že šikmé smery sa spínajú pod rovnakým uhlom ako priame. Čo pri iných digitálnych ovládačoch nieje pravidlom.

Osobne som tento ovládač vlastnil v čiernom prevedení. A okrem toho ze sa mi podarilo zlomiť plastovú páčku. Ktorej náhradu mi otec vyrobil z mosadze. Inak Bol ovládač nezničiteľný. Tých hodov o stenu čo prežil …. Za celý čas som na nom menil len mikrospínač Fire.

Tak začneme krabicou. Čo je na nej zaujímave? Jej stav. V takto by vyzerala aj v obchode kde by ste si joystick kúpili.

K20 ObalDruhá strana kde vidno dokonca podpis kontrolóra a rok.

K20 ObalTak krabicu máme ale v ako stave je obsah? No súdiac podla stavu nálepiek, ktoré slúžia ako plomba. Ho nik nepoužíval. Jednoducho NÁDHERA! Škoda ho použivať na hranie.

Joystick K20V pozadí vidno originálny konektor ale z môjho starého ovládača. Ktorý na rozdiel od ovládača nesie silné známky používania.

Print Friendly, PDF & Email