Moj „novy“ Commodore 64 a SD2IEC

Jedného dna na mňa dopadla clivota za mojim staručkým Commodore 64. Ktorý som daroval spolu spolu z floppy mechanikou.

Keďže som,v minulosti, vlastnil Commodore 128DCR. Som začal zisťovať co sa s ňou stalo. Kamarátovi, u ktorého bola, len zavadzala tak mi ju z veľkou radosťou vrátil. Bohužiaľ aj keď sa jedná o lepši stroj ako C64 väčšinu aplikácii by som aj tak musel spúšťať v kompatibility móde, ktorý nieje kompatibilný na 100%. Som ju vymenil za C64 z 1541 mechanikou. (Dotyčného nik nepresvedčí o mojej duševnej kompletnosti.)

Teraz Nastal najväčší problém ako dostať aplikácie do C64. Rôzne káble medzi C64 a PC majú veľmi zlú funkcionalitu mimo DOS prostredia. Tak som bol nútený siahnuť po riešení ktoré nieje úplne RETRO. Ale človek pri ňom nemá pocit ze C64 je len taky prívesok. Príkladom takých rozšírení pri ktorých ťahá C64 za kratší koniec je Chameleo64 Ktorý sa dokáže tváriť ako Amiga500. Alebo 1541 Ultimate II.

Navyše obe riešenia sú dosť drahé a Osobne mi kazia čaro z C64 až na úroveň simulátorov a na to môžem použivať Raspberry PI  za zlomok ceny týchto rozšírení.

Potom tu ostali len dva projekty 1541III ktorý používa PIC MCU ktoré moc nemám rád. Majú minimálnu podporu pod Linuxom. A SD2IEC Ktorý ma ten správny MCU a Čo je hlavne mohol som ho postaviť z domácich zásob. A tu je ten zázrak:

Na to  že je to spravené za jeden večer z vecí čo som mal doma vcelku dobrý výsledok.

HW je LarsP v3 osadený ATmega644

Print Friendly, PDF & Email