Chorý Commodore 116

Podarilo sa mi získať Commdore 116. Asi najmenší Commodore čo sa vyrábal. Bohužiaľ Tento je chorý. A ja sa pokúsim ho opraviť. Kúpil som ho ako nefunkčný ale povodný majiteľ mi prezradil že pár krát sa mi ho podarilo zapnúť a bežal včetne reakcii BASICu.

To ma povzbudilo v tom že z pacientom to nebude až také zlé.Najprv to zapneme a uvidíme čo sa deje.  A vrhneme sa na riešenie.

Po zapnutí máme pokazený obraz.Táto chyba môže byť skoro v čomkoľvek Od TEDa cez CPU a RAM až o ROM. Ale po resete tu máme cca správny obraz ale bez Basic hlášky. A mám dojem že ani farby nesedia.

Táto chyba je ale podla servisného katalógu primárne chybou BASIC ROM, ale nevylučuje aj komplexnú chybu. Bohužiaľ niekedy sa stalo že ani reset nepomohol.

Takže som skontroloval riadiace signály či majú správnu veľkosť a či vôbec sú. PHI0, AEC,RAS,RAC,MUX vyzerali spŕavne. Dokonca aj CS0,CS1 a ich odvodeniny KERNAL_CS a BASIC_CS. Ale BASIC_CS som očakával volané častejšie. Originál postup navrhuje vymenenie BASIC ROM. Preto som skúsil ako sa to bude správať bez BASIC_ROM

 

Výsledok je rovnaký ale z tým že na prázdnu obrazovku sa nedostanem ani resetom.

Takže sa pokúsime nahradiť BASIC RAM.

Servisný manuál pri komplexnej chybe navrhuje vymeniť/otestovať  TED. Čo ale zatiaľ nemám ako tak sa budeme tváriť ze TED je v poriadku.

Ďalší na rade je CPU. Bohužiaľ moja C64 má CPU pri spájkovaní tak nemám ako skúsiť. Ale podla kontroly signálov z/do CPU niečo počíta tak ho vyhlásime zatiaľ za  nevinného.

Ďalšie na rade sú pamäte. Zo zaujímavosť skúsime ako sa to bude správať bez nich. A výsledkom je čierna obrazovka. Podobne dopadne aj odobratie Kernal ROM p.s. Ak by ste mi vedeli pomocť z overením funkčnosti TEDa alebo CPU prosím ozvite sa.

Print Friendly, PDF & Email