Robot Zenit.

Tak vyrezané časti dorazili tak som sa vrhol do skladania. Namiesto epoxidu som sa rozhodol pre lepidlo na drevo. A namiesto farby použijem priehľadný lak.

Hneď som ale narazil na pár problémov. Hlavne keď sa rozhodnete urobiť co najpresnejšiu repliku:

  1. Autor napísal návod pre pokročilého modelára. Čo ale ja nie som.
  2. Plány sú približné a určené na ručné vyrezanie z dodatočným brúsením. a niektoré diery majú naznačené len stredy keďže sú závislé od realizácie.
  3. Niektoré súčiastky nie sú popísané v texte. 12,13,17-21
    1. 12 – Oska spodného ramena = Predbežne som sa rozhodol pre skrutku M3
    2. 13 – Oska horného ramena = Predbežne som sa rozhodol pre skrutku M3
    3. 17 – Typujem na nejakú realizáciu axiálneho ložiska. Na pláne to pripomína skrutku.
    4. 18 – Tiahlo horného ramena
    5. 19 – Tiahlo dolného ramena
    6. 20 – Lanko v bovdene
    7. 21 – Tiahlo medzi servom a otočným podstavcom
  4. Niektoré sú v texte spomenuté ale ich rozmery treba zistiť z konštrukcie.
  5. Niektoré rozmery majú presah takže sa nedajú ich dodržať. Ak bude hrúbka časti 5. 7mm tak súčiastka 17. nemôže mať 5mm

Našťastie ma to nezastavilo a súčasti už schnú po lepení. Časť 5. je zlepená z dvoch 3mm preglejok. Namiesto tenkostennej trúbky som použil pre vŕtané šesť hrané stĺpky. A medzikružie 16. som nahradil 10mm trúbkou ktoré vediem aj cez časti 6 a 5. Na hornom ramene štandardne nieje označený spôsob uchytenia bovdenu preto som tam vlepil kúsok dreva z vy vŕtaním otvorom pre lanko. Ešte ostáva vyriešiť vyriešenie hriadela 11. Zatiaľ počítam z použitím skrutky M8. Keďže som mal každú súčiastku vyrezanú dva krát tak mi ostali diely 1. 6. 9.

Zajtra sa pokúsim nafotiť hotové časti. Cez víkend ich aj nalakujem. Už my chýbajú len servo motory ktoré sú na ceste. HobbyKing písal niečo o doručený približne 30.12 ale taký optimista zas nie som.

Print Friendly, PDF & Email