Spektrálny analyzátor podla bg7tbl. A jeho úprava (1)

Na Ebay som si kúpil lacný spektrálny analyzátor a generátor 138Mhz až 4.4Ghz (existuje aj verzia ktora ide od 35Mhz). Toto zariadenie má RF výstup obdĺžnikového priebehu a vstup analyzátoru osadený mixérom a logaritmickým detektorom. A pomocou programu LinNWT/WinNWT je toto zariadenie plnohodnotné. A je možne ho použiť ako generátor relatívne presnej frekvencie (~-7dBm) a spektrálny analyzátor (-75dBm až 17dBm). Za pomoci šumového generátora je možné merať aj filtre ci antény. (Lokálna kópia dokumentu)

No dosť vecí sa lepšie meria woblerom. Ale keďže na vstupe je mixer pracujúci z rovnakou frekvenciou k detektoru sa signál z generátora nedostane.

Na Ebay je možné zohnať ešte NWT3000. Jeho obvodové schéma je obdobné ale detektor pred sebou nemá mixer a dolnú priepusť. Tento analyzátor sa dá prerobiť na wobler.Riešením je externý detektor a prepínanie medzi interným a externým.  Moje riešenie vidno na priložených fotkách.

Konektor pre externý detektor a prepínač. Vydedenie výstupu povodného detektora Vydedenie výstupu povodného detektora, detail

Interný konektor je spojený z externým, stereo jack, kde sa využíva osadený prepínač. Takže v prípade nepripojenej externej sondy je pripojená interná a zariadenie má pôvodnú funkčnosť. Podobnú úpravu od SQ8AQX nájdete tu. On ma ale staršiu verziu ktorá má inak rozmiestnené súčiastky a bez vyvedeného konektora.

Ako externý detektor používam:

  • AD8307 – Použiteľný do 500Mhz, citlivosť ~90dBm
  • AD8314 – Použiteľný do 2.7Ghz, citlivosť ~45dBm

Nejaké linky:

Pokračovanie nabudúce ….

 

Print Friendly, PDF & Email