Pivo doma netradične.

Za „mlada“ som miloval knihu „Chemie pro každého“ od r. Farský a kolektív. Je tam veľa zaujímavého včetne varenie piva ci medoviny. O dva  netradičné návody na pivo sa podelím.

Domáce čierne pivo zo sladovej kávy.

  • 10l vody
  • 500g sladovej kávy
  • 10g chmeľu
  • 400g cukru
  • 10g pivných kvasníc

Sladovú kávu varíme 1h vo vode. Pridáme chmeľ a cukor a varíme ďalších 20minút. Po schladení na teplotu miestnosti rozmiešame kvasnice z trochou roztoku a vlejeme späť. Roztok sa nechá 24h a po precedení naplníme a uzavrieme fľaše. Pivo je po niekoľkých dňoch v chlade hotové.

Medové pivo

  • 1.2kg medu
  • voda
  • 20g chmeľu
  • 5g pivných kvasníc

Med varime 30minút v 9l vody. Potom doplníme vodou do objemu 10l a spolu s chmeľom varime 20-30minút   Do litra mladiny pridáme kvasnice a necháme niekoľko hodín na teplom mieste. Mladinu a rozmnožené kvasnice prelejeme do demižónu a uzavrieme kvasnou zátkou. Silné kvasenie konči po 3-5 dňoch konči. Demižon prenesieme do pivnice a po po niekoľkých dňoch prelejeme do fľašiek.

Print Friendly, PDF & Email