Za „mlada“ som miloval knihu „Chemie pro každého“ od r. Farský a kolektív. Je tam veľa zaujímavého včetne varenie piva ci medoviny. O dva netradičné návody na pivo sa podelím.
Domáce čierne pivo zo sladovej kávy.
- 10l vody
- 500g sladovej kávy
- 10g chmeľu
- 400g cukru
- 10g pivných kvasníc
Sladovú kávu varíme 1h vo vode. Pridáme chmeľ a cukor a varíme ďalších 20minút. Po schladení na teplotu miestnosti rozmiešame kvasnice z trochou roztoku a vlejeme späť. Roztok sa nechá 24h a po precedení naplníme a uzavrieme fľaše. Pivo je po niekoľkých dňoch v chlade hotové.
Medové pivo
- 1.2kg medu
- voda
- 20g chmeľu
- 5g pivných kvasníc
Med varime 30minút v 9l vody. Potom doplníme vodou do objemu 10l a spolu s chmeľom varime 20-30minút Do litra mladiny pridáme kvasnice a necháme niekoľko hodín na teplom mieste. Mladinu a rozmnožené kvasnice prelejeme do demižónu a uzavrieme kvasnou zátkou. Silné kvasenie konči po 3-5 dňoch konči. Demižon prenesieme do pivnice a po po niekoľkých dňoch prelejeme do fľašiek.