FPGA „vybavenie“ (programátory)

S čím programovať FPGA?

Najjednoduchšia odpoved je cez JTAG. Ale nieje to az tak jednoduche. JTAG programatrorou je vela a povečsinou su spolu nekompatibilne. Takze je nutne pouzit programator od vyrobcu FPGA.  Altera ma dva „USB Blaster“ a „Byte Blaster II“. V pripade Altery je este jeden problem. Pozná viacere programovacie mody. A tie niesu podporované inimi JTAG „kablamy“

Začneme spominanímy programovacími módmy.

Altera pozna: JTAG, AS, PS, In Socket. In Socket nas nezaujíma lebo sa jedná o programovanie súčiastok ktore nepoznaju JTAG pripadne nemajú externú konfiguračnú pamäť.

V prípade FPGA sučiastok prichádzaju do úvahy módy:

  • JTAG. Najuniverzálnejší mód. Možnosť priamo naprogramovať FPGA, Prípadne pomocou IP modulu naprogramovať pripojenú sériovú konfiguračnú pamäť. Tiež je použiteľný na debugovanie. (O tom niekedy inokedy). CPLD obvody sa dajú programovať len v tomto režime.
  • Active Serial. Mód ktorým sa programujú priamo sériové konfiguračné pamäte.
  • Pasive Serial. Mód v ktorom FPGA očakáva „pushnutie“ konfigurácie.

Poznámka: FPGA nevie naraz AS a PS mod. Ako očakáva konfiguráciu je nastavené pomocou konfiguračných pinov na FPGA. Kity štandardne bývajú vybavené JTAG portou a vcelku často ešte AS.

Quartus II Programmer podporuje dva typy programátorou.

Byte Blaster II

Jednoduchý programátor na LPT port.  Podporuje JTAG, AS a PS mod. Jeho výhodou je nízka cena a jednoduchosť. Nevýhodou je nizka rýchlosť. Popis a blokovú schému 9na zaklade ktorej sa dá vyrobiť klon najdete tu.

USB Blaster

Programátor na USB port. Oproti Byte Blaster-u je rýchlejší ale i drahší. Našťastie Existujú klony ktoré sú za prijateľnú cenu.USB blaster klonOsobne som vlastníkom dvoch takýchto programátorov. Napriek rovnakému výzoru su interne rozne, ale z pohladu funkcnosti to nemá vplyv.

V prípade že mate chuť si ho spravyť sami.su na nete dohladatelné projekty týchto klonou. napriklad tu alebo tu.

Print Friendly, PDF & Email