Ako začať z programovanim FPGA.

Ako sa naučit programovat FPGA? Dobry začiatok je chodit na vhodnu vysoku školu ;-). Tym ostatnim neostava nič iné ako čítať. Ale čo?

Čo sa vlastne učiť?

Existuje niekoľko možností ako „programovať“ CPLD a FPGA.  Od jazykov nižšej úrovne ako sú ABEL alebo AHDL až po upravené C-cko (SystemC). V prípade FPGA súčiastok je programovanie v jazykoch nízkej úrovne veľmi zložité a ťažko prenositeľné. Preto sa používajú vyššie jazyky. Tu si viacmenej treba vybrať z troch rozšírených možností:

  • SystemC
  • Verilog + jeho „nadstavba“ SystemVerilog
  • VHDL

Každý z týchto jazykov ma svoje výhody aj nevýhody. Čo je zaujímavé ich preferovanie je závislé aj od kontinentu :-O. V našich zemepisných šírkach je to VHDL. A tomu odpovedá aj dostupnosť literatúry.  Preto som sa aj ja rozhodol pre VHDL. Pri zháňaní literatúry, v slovenčine či češtine,  som narazil len na ponuku jediného vydavateľstva. Ďalej sa budeme zaoberať týmito knihami. Sú zoradené podla poradia odporúčaného čítania.

Jiží KRÁL  – ŘEŠENÉ PŘÍKLADY VE VHDL  Hradlová pole FPGA pro začátečniky

Kniha prinášajúca presne to čo sľubuje. Rýchle zoznámenie v FPGA a VHDL na základe 21 príkladov.  Knihu nemôžete brať ako učebnicu ale na rýchle zoznámenie je ideálna. Ukáže vám základy VHDL, testovania návrhu či upozorní na „best practices“.

Nevýhodou knihy je že je na jedno použitie. Ak si ju raz prečítate a vyskúšate co popisuje. Tak ju pravdepodobne nebudete už potrebovať. Ale i tak si myslím že je tým najlepším čo sa dá v češtine a slovenčine pre samouka zohnať.

Kniha je špecializovaná pre prostredie Xilinx ale je bez väčších problémov použiteľná aj z inými prostrediami.

Jakub ŠŤASTNÝ – FPGA PRAKTICKY  Realizace číslicových systémů pro programovatelná hrtadlová pole.

Kniha ktorú môžeme brať ako učebnicu. Ukáže nám ako sa robia zložitejšie bloky. čoho sa vyvarovať.  A dá nám základy ktoré už môžeme využiť pri realizácii vlastných riešení. Ale pri riešení zložitejších problémov nepomôže. Ale pre začiatočníkov je to to najlepšie čo som v češtine našiel.  Spolu z predchádzajúcou knihou je to IMAO najlepší spôsob ako začať z VHDL.

Jiří PINKER, Martin POUPA – Číslicové systémy a jazyk VHDL

Veľmi rozsiahla kniha o jazyku VHDL. Bohužiaľ pre úplného začiatočníka plne nevhodná. Kniha je ale neoceniteľným zdrojom informácii pri hľadaní riešení rôznych problémov. Či už sa jedná o prechodové javy alebo neoptimálny návrh komponentov.

Kniha obsahuje veľmi veľa teorie ktorú začiatočník neocení. Ale casom zistíte že je dobre si ju pozrieť.

Týmto končí zoznam toho čo som zohnal. Ak náhodou viete o ďalších dajte vedieť.

Online zdroje.

Print Friendly, PDF & Email