Euzebox, alebo co zo zle kupenimy suciastkamy.

Po poslednom nákupe v predajni súčiastok. Som zistil ze som si domov doniesol niečo čo som nechcel, ATmega644.  Keď som ho kupoval som si myslel ze je to len  upgradnutá verzia ATmega64.  Bohužiaľ nie.

Keďže výmena súčiastok je často dosť problematická. Som sa rozhodol že sa popozerám po nejakých projektoch ktoré by ma mohli zaujať. Narazil som na UZEBOX. Jedná sa o „konzolu“ postavenú nad týmto CPU. A keďže verzia zo SCART konektorom vyžadovala len nákup pár odporov a kondenzátora. Som sa rozhodol že do toho pôjdem.

Ku konzole si môžete stiahnuť zdrojové kódy knižnice ci skôr OS. Preto nič nebráni vývoju vlastných hier a dém.

Moja „konzola“ je postavená na univerzálnej doske plošných spojov. Preto vám račej ani neukážem vnútro krabičky. Jedná sa o verziu EUzebox. Namiesto scart a SNES konektorov sú použité klasické canon konektory. Pre joypad samec v zapojení ktoré používajú rôzne NES klony od číňanou. Pre video som použil zapojenie pre VGA 9 z malou modifikáciou pin pre Vsync je použitý ako audio.

Moj euzeboxA nakoniec ešte ukážka obrazu. Konkrétne sa jedná o SD bootloader.

Euzebox SD bootloaderPoznámky k stavbe:

  1. Krištáľ sa veľmi zle zháňa. Jedná sa o nie najštandardnejšiu frekvenciu.
  2. Pokiaľ nebudete robiť SCART konektor na doske ale rovno kábel do televízora tak bacha. Treba použiť iné piny pre Audio a C-sync. SCART káble ich prehadzujú.
  3. Aj ked sa verzia vola EU…. Neznamená že z nej bude vychádzať PAL signál.  Váš televýzor musí podporovať NTSC normu. U novších TV to nieje problém. Väčši problém je ze nie všetky TV majú RGB SCART.
Print Friendly, PDF & Email