Raspberry Pi: RasPI server.

Zabudol som sa pochváliť ze som dostal Raspberry Pi. Pri rozmýšlaní čo z touto „blbosťou“  ma napadlo ho využiť ako náhradu za aktuálny tlačový a monitorovací server.

Ale ako prvé bolo treba ho dostať do rozumnej krabičky. A to takej aby to nepripomínalo zdochnutého chrobáka v pavučine.

Realizácia pozostávala z troch krokou.

1. Krabička

Ako krabičku som sa rozhodol použiť zbytky po externom 3.5″ SCSI disku. Zbavil som sa SCSI konektorov,  držiakov disku a  interného zdroja (Bolo by ho možne použiť ale nechcel som sa trápiť jeho prerábaním len na 5V verziu).

Predny panel

Vrámci prípravy krabičky som vyrobil zadný panel z tenkého hliníkového plechu. A na Raspberry Pi som vymenil dvojitý USB konektor za jednoduchý. Ďalej som na PCB nalepil silikónové nožičky a nepoužitý USB port vyviedol na header.

Zadny panel2. Rozširujúca doska.

Spravil som si jednoduchú dosku na ktorej sú vyvedené všetky zbernice. Keďže Raspberry PI ma IO porty 3.3V ale samé už nemá dosť energie na napájanie externých zariadení. (Výrobca tvrdi 50mA max). Preto na doske je osadený aj 3.3V StepDown konvertor. Vďaka nemu sa lepšie využíva interný zdroj 5V. Okrem zdroja je doska osadená LED ukazujúca na funkčnosť StepDown konvertora, I2C zdroj času, a 1Wire teplomer.

3. Kompletizácia

Na kompletizáciu som použil:

  • Doma urobené kábliky na vyvedenie audio a video signálu.
  • Komerčnú káblik na DVI: Samec – Samica
  • 5v 2A zdroj z Ebay povodne určený pre PSP

Zdroj je z dôvodu eliminácie rušenia oblepený hliníkovou fóliou ktorá realizuje tienenie PSU. Rozširujúca doska je realizovaná na univerzálnom plošnom spoji. Raspberry PI na mieste držia konektory a upravený plastový stĺpik.

„Interný“ USB port som použil na Bluetooth. A na SPI porte je pripojený RF-2400. Oba sú prilepené na plastovom prednom panely.

RasPI z vnutra 1Ini pohlad

Print Friendly, PDF & Email