Cortex M0 Dev kity

Jedného večera v zápale snahy o niečo nové som sa rozhodol ze skúsim teda aj tie ARMy. Tak som si kúpil „ZERO Z111xP Cortex-M0 LPC1114 core board“ A vtedy začali moje problémy.

V čom začali moje problémy? Začnem tým že narozdiel od mne známych AVR CPU v prípade ARM-ou nieje výber Prekladača a IDE tak jednoznačne. V prípade AVR je väčšina projektov postavená nad GCC. A používa „unixovy“ typ projektov postavených okolo Makefile.  V prípade AVR je to iné okrem GCC (napríklad: summon-arm-toolchain) tu máme produkty od IAR (MS Windows) Code_Red (MS Windows, Linux, MacOS X) či Keil (MS Windows). A keďže sa ich obmedzene verzie sú súčasťou k rôznych DevKitom. Je problém si pozrieť zaujímavé projekty lebo väčšinou sa použitý dev nastroj dozviete až keď si projekt rozbalíte. Dôvodom je rôzny spôsob správy a konfigurácie projektu, použitá C knižnica a aj dialekt jazyka.

A pokiaľ patrite k šialencom ktorým je málo že používajú Linux. A musia svoj masochizmus hnať do extrému a používaním inej HW platformy tak máte výber ešte zúženejší. Spolu z inými problémami ma to viedlo k zmene primárneho počítača z PowerMac Pro G5 na AMD 🙁

Z kartičkou z činy neboli žiadne problémy. Integrovaný USB to Serial prevodník (pl2303) je podporovaný priamo v jadre. A použitý LPC111x má interný sériový bootloader a preň existuje programátor lpc21isp. Kartička sa volá Z111xP PDF a na Ebay ju kúpite za par Euro.

karticky

LPC1114 kartičky. Vľavo NanoM0 bez J-linku, v Pravo Z111xPv1.0

Nesporná výhoda, možnosť programovať cez integrovaný sériový prevodník, ma aj svoje úskalia. A to je spúšťanie bootloadera. nielenže treba správne pripojiť pin programovania ale aj resetnúť CPU v správnom okamžiku. je možné to pomocou dodaných prepojok priamo ovládať cez integrovaný sériový prevodník.  Na nešťastie so spôsobuje problémy z niektorými terminálovými SW.  Preto som sa začal obzerať po lacnom J-linku. Kedže tieto CPU nevlastnia plnohodnotný JTAG.

Na J-link som zas narazil na ebay. Tentokrát ako súčasť NanoM0. Jedná sa o rovnaký J-link aký nájdete na rôznych kitoch od ST. Oproti plnohodnotnému je pripravený o pár vlastnosti. Neobsahuje prevodníky úrovne takže je použiteľný len 3.3V. Ďalej niesu vyvedené všetky JTAG signály. Kto by veľmi chcel nieje problém ich vyviesť.

Print Friendly, PDF & Email