Po dlhom čase zase píšem.

Nemal som moc času na písanie a ani na koníčky ale dúfam ze sa to už napraví. Začnem teda drobnosťami ktoré som zatiaľ porobil a mohli by sa niekomu hodiť.

Priaznivci Raspbery PI pravdepodobne počuli o výkonnejších alternatívach ako ako je napríklad Orange PI. Takže som doma vymenil prvú generáciu Raspberry PI za Orange PI One. V prípade domáceho servera slúžiaceho ako print a nfs server bola zmena obrovská. Keďže cena bola priaznivá kúpil som týchto modulov viac. Druhý skončil ako testovací !desktop.

Na zadnej strane je vyvedený, okrem štandartných ešte aj console port a ethernet.

A na prednej je vyvedený sériový port z RTS a CTS signálom a na Olimex UEXT porte je vyvedený sériový port, I2C a SPI. Okrem toho ešte aj USB.

Na plnú funkčnosť sériových portou treba prekonfigurovať HW. lebo štandardne sa používajú ako GPIO. Okrem toho je systém osadený RTC.

Ďalším malým projektom bol joystick pre 8 bity. Použitý je priemyselný joy z ebay.

Tiež som vyrobil pre známeho a sebe z Commodore 116 ďalšie SD2IEC.

Moja verzia ma iné a inak uložené tlačítka. Celé je to postavené na univerzálnom plošnom spoji a umiestnené do Hliníkovej krabičky z ebay. Moja verzia má namiesto napájania z DATASET portu USB konektor. K C116 mám redukciu dataset port to USB.

A posledná vec ktorá si nezaslúži vlastný článok je XUM1541. Jedná sa o verziu postavenú nad ATmega32u4.  Konkrétne klonom Arduina Leonardo v prevedení „pro mini“

Povodne ma „redukcia“ vystrašila lebo nefunguje z SD2IEC ale po pripojení štandardnej mechaniky všetko funguje ako má.

 

Print Friendly, PDF & Email